আমাদের আজকের ফুল, বেগুন ফুল... সাধারণত সবজি হিসেবে কমবেশি সবাই আমরা বেগুন কে চিনি... আলুর পরে সব থেকে বেশী ব্যবহৃত সবজি হলো বেগুন... রংধনুর যে সাত রং আছে, তার মধ্যে একটা রং হলো বেগুনি... এই বেগুনি রং টা এসেছে বেগুন থেকে... বেগুনের রঙের মতন বলেই এই রংকে বেগুনি বলে... আমাদের বাংলাদেশে দুই রঙের বেগুন হয়, সাদা(সবুজ) আর কালো(বেগুনি)... এই দুই রঙের মধ্যেই আবার দুই রকম আকারের হয়, লম্বা আর গোল... এছাড়া আরেকটা বেগুন হয় একদম ছোট ছোট, সেইটাকে বলে জলপাই বেগুন, যা একটু কম দেখতে পাওয়া যায়... বেগুনকে চিনলেও এমন অনেককেই পাব যারা বেগুনের ফুল কখনো দেখেই নাই... বেগুনের ফুল হয় ছোট হালকা বেগুনি রঙের... বড় বড় পাতাওয়ালা গাছে ছোট ছোট কাটা থাকে...
Our today's flower is brinjal flower. This pertains to the plant family Solanaceae. Botanical name of the plant is Solanum melongena. In Bangladesh, this is known as Begun(বেগুন). The common name of the plant is eggplant, brinjal, guinea squash, etc. This plant is native to the Indian territory.
Brinjal fruit
Plant grows around one meter in height at maximum having coarsely lobed leafs. The plant has thorns and stem are spiny. Flower is small, light violet in color having lobed corolla, stamens are yellow. Fruits are fleshy and used as vegetable.
Since the vegetable is highly palatable, it is being cultivated on a large scale in our country. Mostly people from dry land used to cultivate brinjal(almost no irrigation is required). It is a perennial plant, but using as annual when cultivated. Regardless the season, you'll find more or less brinjal in local market.
Photos of this article were taken from Nawabganj of Dhaka(নবাবগঞ্জ, ঢাকা) during my tour at December 2011.
Comments
Post a Comment